"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. augusztus 26., hétfő

Salzkammergut - Salzburger Land tavai 2. Wolfgangsee

Mozart és egyéb közismert emberek is gyakran fordulnak meg a Wolfgangsee-nél.
Ha nem is a Mozart-emelkedőn haladva, de igyekeztünk a kb. 7 km-re lévő Wolfgangsee, legszebb városához Sankt Gilgenhez
A pillanat, amikor az autóútról le lehet látni a tóra, a városra még emlékeimben erősen élt, és vártam e “találkozás újbóli hatását”...

Wolfgangsee, Sankt Gilgen

A Gilgian nevű szentről elnevezett település virágokkal teli utcái, épületei kedvenc üdülőhelye sok közismert német, osztrák embernek is. Nem csoda, hisz a kulissza megfelelő “háttere” a filmiparnak (is). 
Egy alkalommal mi is szemtanúi voltunk egy bajor filmsorozat egyes jeleneteinek a felvételekor. A főszereplő Fritz Wepper sokak számára odahaza is ismerős lehet, ha nem is rögtön a név alapján, de ha azt mondom Derrick felügyelő “jobbkeze” Harry, akkor sokan mondják, aaah, már tudom… 


Filmforgatás a belvárosban


Fritz Wepper
Aznap Christiane Hörbiger színésznővel (német-osztrák-svájci közegben nagyon közismert) találkoztunk egy kávézóban, akit többek között “A Guldenburgok öröksége” (imádtam a filmsorozatot) című filmből is - melyben a főszereplő grófnőt alakította - ismerhetnek odahaza. Amit érdekes lehet tudni róla, hogy az ő édesapja Attila Hörbiger (színész) Budapest szülötte.
Nos, akkor nézzünk körül a tóparti városka virágos, szokőkutas utcácskáiban:

Községháza
Mozart szökőkút

Gasthof zur Post
Gasthof Kendler












A központból egy kabinos felvonóval - ami az főút felett lebeg - utazhatunk fel az 1.500 m magas hegyre a Zwölferhorn-ra. Ott a csodás kilátás mellett egyéb kirándulóutak várják a turistákat.

Felvonó

Zwölferhorn
Mozart anyai nagyszülei éltek itt az 1700-as években a községben, és a mai Mozart ház a szülői háza híres zenészünk édesanyjának. A festői környezetben, közvetlenül a tóparton álló restaurált ház ma kulturális rendezvények központjaként várja az érdeklődőket.





Wolfgangsee


Élő halak a friss halétkekhez
Viszlát Sankt Gilgen!
Hazafelé egy szivárványlyuk mutatta az utat.