"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. július 1., vasárnap

Augsburgi botanikus kert

Frances Hodgson Burnettnek van egy “A Titkos kert” című műve (1909), melyből többek között Agnieszka Holland azonos címen egy nagyon szép feldolgozású filmet (1993) készített.
Ez a titkos kert nem egyéb, mint az élet maga. A film főleg gyerek szereplők által - de semmiképp sem csak gyerekeknek - mondja el, rajtunk áll ennek a kertnek a kulcsát megtalálni, hogy beléphessünk és ott éljünk, rajtunk áll, hogy az életünket a szép kertben éljük le vagy épp azon kívül...

Pár évvel ezelőtt a szüleimet vártam, és a netet bogarásztam, kirándulás után kutatva. Akkor bukkantam az augsburgi botanikai kertre. Nagy melegben a városnézés nem túl érdekes, de egy nyári kert épp megfelelő kikapcsolódásnak tűnt. Aztán a nap végére sokkal több volt, mint egy kikapcsolódás!
Az 1936-ban megnyílt és ma már 10 ha területnyi kert egy egész napos élmény kicsiknek és nagyoknak is. Pálmaház, pillangópavilon, rózsakert, fukszia-, bonszáj- pozsgások  kiállítása, fűszer- és gyógynövénykert, különböző és mindig új témakertek, japánkert, játszótér a gyerekeknek, sörkert a nagyoknak... Rendszeres zenei programok teszik az i-re a pontot. Ha a közvetlen közelben laknánk, akkor bérletet váltanék a kertbe, és órák hosszat olvasnék a japánkert nyugalmában.
1985-ben Augsburg rendezte meg a városszépítési kiállítást, és abban az évben 1,3 millió látogatója volt a kertnek.
Akkor meséljen a kert:

szökőkút a bejáratnál
zöld pavilon
témakertek



a nyár színei


káposztafélék és virágok harmóniája




rózsakert
tavirózsák háza






tavirózsa medence
aranyhalak
ki nem fogtam, mégis teljesítette 3 kívánságomat...:-)
kacsató és halastó




golgotavirág
orchideák
a királynő és alattvalói
kaktuszok, pozsgások





Jöjjön a nyugalom szigete a japánkert (zöld - víz - kő):






















Napijegy felnőtt 3,00 Euro gyerek 2,50 Euro (2012)