"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. június 10., vasárnap

A Chiemsee és a szigetei

Chiemsee - (Chiem-tó) és a szigetei

A tavak-gyűjteményemet - természetesen - a Chiemsee-vel kezdem. Azért természetes, mert nekünk ez a tó az “a és az o(alfa és az omega), ahogy itt mondják Németországban. 
Itt mindig otthon érezzük magunkat, amikor csak lehet itt vagyunk. Persze nem nehéz, itt van a közelünkben. Sokoldalú, tiszta, barátságos, mindig van mit felfedezni. De ha csak a megszokottság hatalma húz is ide, akkor is otthonos egy cappuccinora, egy forró teára, vagy egy finom sütire... Ja, és itt sok a magyar ismerősöm. :-)
Rengetegszer jártuk már körbe akár autóval vagy keresztbe hajóval... a megnyugvás tava és szigetei, ha esik, ha süt vagy éppen havazik. Minden időben meg lehet élni a tó titkait, szépségeit.

Chiemsee
Egy jól sikerült légi felvétel a Chiemsee-ről, amikor Kalábriából jöttünk vissza Münchenbe. Jól látszanak a Herren- és a Fraueninsel szigetek a fotón!

Távoli felvétel a Chiemsee-ről a Seiserhof-tól




By Night
és reggel, ébredéskor
Vihar közeledtével egy védett helyről fantasztikus képeket lehet készíteni. Megértem és átérzem a festők, a művészek ihletét...







A gyakori kép - távolban egy fehér vitorla...
Odaát már esik
Lassan kitisztul
Kerékpárral is nagy élmény és nem kis kihívás a tavat körbe kerekezni. Többnyire közvetlenül a vízpartnál, zöldövezetben vezet a kiépített kerékpárút, ami kb. 56 km hosszú. 
Amikor mi a két kerékre pattantunk, Bernau-nál kölcsönöztük a bicókat (5-8,- Euro-tól óránként 2012.) Itt kis térképet is adnak az útvonalról, információval a helyi érdekességekről. Látványosabb Bernau-ból indulni Prien irányába - délről nyugat felé - ugyanis délről kelet felé egy szakaszon sokáig autópálya mellett lehet csak haladni...:-(
Kevésbé edzettek számára lehetőség van elektromos kerékpárt bérelni, így ők sem maradnak le semmiről.


A Chiemsee közel 85 km2-es terjedelmével Bajorország legnagyobb, Németország harmadik legnagyobb tava. Négy szigettel büszkélkedhet, a Herreninsel (Úrak Szigete), a Fraueninsel (Asszonyok Szigete) a Krautinsel (Fűszersziget) és a picuri 22 m2-es Schalch sziget. A két utóbbi lakatlan.
Feltehetőleg a Chiemsee név eredete, úgy mint a Chieming nevű település illetve a régió Chiemgau, egy Chiemo nevű 7-8. században élt gróf nevére vezethető vissza.

A tavat tápláló egyik legnagyobb folyó - a már említett - Tiroler Achen, amely hatalmas deltatorkolattal áramlik a Chiemsee-be. A tó, annak növény- és állatvilága a ramsari nemzetközi természetvédelmi egyezmény (ahova többek között a Fertő-tavunk és a Balaton is tartozik) védelme alatt áll. Ezért is a gőzösök, elektromos csónakok, vitorlások, evezősök előnyben, motorcsónakok csak kivételes engedéllyel fordulhatnak elő a tavon (csak a szigetlakók életét megkönnyíteni). 

A tó állatvilága különösen madarakban, halakban nagyon gazdag. Az autópályáról (Salzburg - München) kis letérővel meg lehet állni közvetlenül a tó partján és a szelíd madarak már ott várakoznak. Sajnos a turisták hozzászoktatták őket a “kéregetéshez”, ami nem jó sem a tó ökológiai egyensúlyának sem az ott élő állatoknak. Kérlek, ne etessétek őket sehol sem a tónál!

hattyúk
vadlibák és tőkés récék




Üstökösréce
dankasirály


Információs tábla egy madármegfigyelőnél (Seebruck)
Több magaslati pont van, ahonnan a Chiemsee-t fentről nagyon jól lehet látni. Az egyik ilyen pont Aschaunál a Seiserhof és Seiseralm, és egy másik Prien előtt, a Ratzinger Höhe.

Seiserhof-nál
Seiserhof-nál
Seiserhof, Seiseralm
Seiserhof Cafe

A szigetek:

A legnagyobb szigetet (is) a Herreninsel-t egész évben a menetrend szerinti hajójáratokkal lehet megközelíteni. 

Kikötő Herreninsel


Ott található a híres Herrenchiemsee kastély a Wittelsbach-házból származó II. Ludwig (II. Lajos) király által építtetett és be nem fejezett kastélya, ami a Versailles-i kastély mása. A palota egy-egy részében a II.Ludwig múzeum Chiemsee-festők csoportjának kiállítása tekinthető meg. Főleg a nyári hónapokban több koncertet és kiállítást szerveznek a kastély más és más részeiben.
Az addig is szép szimmetrikus kertet - ami szintén a Versailles-i kert mása - 2010 előtt a 19. századnak megfelelően a rosenheimi kertészeti kiállításra újratelepítették, átültették. Geometrikus formájú gyepterületek, szőnyegként terülő virágágyások adják a jellegét. Latona, Fama és Fortuna szökőkutak teszik még pompásabbá az összképet. 

Herren kastély a parkkal
szökőkutakkal




A kastély parkjából rálátás Prien városára, a Prinavera fürdőre

A szigeten van még a Szent Mária templom. A későgótikai építmény 1469-ben lett felszentelve és egy értékes barokk orgona szól benne, a külső homlokzaton az Agustiner-férfikórus címere látható.
A kastély áprilistól októberig látogatható, belépő 8,00 Euro (2011). A szigetet erdős, árnyas kb. 7 km-es gyalogtúrával lehet körbejárni, akár lovaskocsira is lehet pattanni és ha nagyon meleg van, akkor egy ottani vendéglőben vagy annak sörsátrában lehet magunkat lehűteni, avagy bajorosat enni.  

Lovaskocsik a szigeten a túristáknak

Nemcsak egy helyi filmsorozatunkat a “Rosenheim Cops” (Rosenheim zsarui - krimi) forgatják itt gyakran, hanem 2010 szeptemberében a hollywoodi produkció “Három muskétás”-ban, Orlando Bloom és Milla Jovovich is itt vendégeskedett a forgatási idő alatt.
A kastély Németország legnevezetesebb, leglátogatottabb épületei közé tartozik két másik kastélya mellett, a Linderhof és a Neuschwanstein.



Egy alkalommal vonattal utaztam Magyarországról vissza Németországba, és egy pekingi fiúval beszélgettem. Sok mindenről esett szó, majd egyszer csak megkérdezte tőlem, hogy jártam e már a Neuschwanstein-i kastélyban. Akkor még nem. Áradozott, lelkesen mesélt, képeket mutogatott és mondta, hogy minden kínai ismeri már ezt a palotát...nekem is feltétlenül meg kell néznem. Megígértem neki, függetlenül mindettől, hisz magam is kíváncsi voltam rá.  Nos, amikor ott jártunk, kicsit valóban az volt az érzésem, hogy az összes kínai kíváncsi erre a mesepalotára...



Vissza a Chiemsee-hez.
Második legnagyobb sziget a Fraueninsel, amely Bajorország legkisebb önálló községeként kb. 300 lakossal él és működik. Egy kényelmes 20 perces sétával az egész sziget bejárható. A szigetlakók - így nevezik magukat - (köztük sok művésszel) egy összetartó kis közösség, akik egész évben ott élnek és hajóikkal közlekednek a szárazföld és az otthonuk között. A sziget csakúgy, mint a Herreninsel egész évben a menetrendszerinti hajójáratokkal közelíthető meg. 

Fraueninsel
 
Vitorláskikötő a szigeten

háttérben a Fűszer-sziget




A szigetlakók virágai

A hely jellegét az itt álló női kolostor, a bencések hagymakupolás kolostora adja. A 700-as évek vége felé épült, az akkori bajor uralkodó lányát, Irmengardot helyezte ide. Több leírásban is megemlítik, hogy ez a kolostor sem maradt épen az akkori magyar hódítások brutalitásától. Igen, őseinkre ebből a szempontból nem büszkélkedhetünk...
Az 1700-as évek elején a kolostort újraépítették és ettől fogva a sziget az apácák szigete lett. A gótikus épülettől függetlenül álló harangtorony már messziről - mint egy jelképe a szigetnek - látszik. A kolostor több részén a falakon római kori falfestményeket találtak a restaurálások során.  A krónikák szerint már az 1400-as években az apácák az itt termő/termesztett gyógynövényekből különféle gyógyhatású likőröket pároltak le.



  
A sziget egyik specialitása a füstölt hal, amivel több étterem is várja az idelátogatókat. Egy szigethotelben, vagy panziókban tölthetjük el a szabadságunkat. Meditálásra, csendes helyre vágyók előnyben! 
Egy fazekasműhely a szigetre jellemző különlegességeit, egy üvegasztalokat gyártó cég termékeit lehet itt megcsodálni és megvásárolni. Előszeretettel rendeznek meg esküvőket, a sziget romantikája sokakat elvarázsol. Sok esetben csak protekcióval van rá mód, hisz több évre előre le vannak foglalva a megrendezési lehetőségek. Gondolom ügyelnek arra is, hogy a sziget nyugalmát ne váltsák fel a zaj, a tömeges rendezvények.

Kakukkfű illatozik közvetlenül a vízparton